Tudástár

Egészséges gyermeklábbelik                                                          Kompressziós terápia

Segédeszközök                                                                                Gyógytorna

Otthonápolási eszközök                                                                  Gyártás

Izületi rögzítők                                                                                  Magánrendelés


EGÉSZSÉGES, SZUPINÁLT GYERMEKLÁBBELIK

SALUS gyermekcipő története

Az első SALUS gyermekcipő az 1990-es években készült el. Magyarországon a SALUS gyártott először szupinált gyermekcipőket. Rengeteg fejlesztésen keresztül menve, az ország egyik legkedveltebb egészséges gyermekcipőjévé vált. A SALUS igyekezett mindig a legújabb elvek szerint elkészíteni a cipőket. A számos innováció a visszajelzésekből eredeztethető, melyeket neves ortopéd orvosok, valamint a SALUS cipőket hordó gyermekek szülei inspiráltak. 

A 30 év összes tapasztalata alapján készülő, napjainkban kapható SALUS gyermekcipők számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik a gyermekek lábának egészséges fejlődését. A lábtő stabilitását segíti elő a párnázott, erős kéreg, amelynek magassága megakadályozza, hogy a sarok környéki csontok ízületei, izmai, szalagjai túlfeszüljenek. Fontos figyelemmel kísérni a láb függőleges tengelyének a lábszárhohoz viszonyított helyzetét.

Figyelmeztető jel, ha a boka láthatóan befelé dől. A szakszerűen kialakított cipő, ún. szupináló - speciális sarokkal - a lábszár középvonalában tartja a sarkat és a bokát és megelőzi a belső boka bedőlését. Szakorvosok javaslatai alapján a szupinálásnak a cipőn kívül kell megjelennie, nem a cipő talpbába építve.

A szupináló cipő sarka belső oldalon magasabb, ék alakú, így alátámasztja a láb sarokrészének belső élét. A rugalmas talp pedig követi a láb lépéskor kívánatos átgördülését. Ha a gyermekcipő nem megfelelő, mutatja, hogy fájdalomérzet jelentkezik - a gyermek gyakran leveti cipőjét vagy felkéredzkedik.

Ezeket a problémákat segít megoldani a SALUS gyermekcipő.

Hogyan is fejlődik a gyermekek lába?

A gyermek lába születéskor puha, járásra nem alkalmas csontszilárdsággal, kialakulatlan ízületekkel, rugalmatlan hosszanti és keresztboltozatokkal, fejletlen izomzattal rendelkezik. Amikor a gyermek feláll, gondoskodni kell arról, hogy a láb fejlődése a felnőtt egészséges láb, csont, ízület és izomzat irányába történjen. Természetes reakció - a stabilitásra való törekvésnek megfelelően -, hogy a gyermek a belső talpélen, azt terhelve lépeget. A láb erősödésével kialakulnak a hosszanti boltozatok ívei. Ez jól látható a lábujjhegyre emelkedő gyermeklábon, illetve a talpi zsírpárnák csökkenésén, boltozat jellegű átalakulásán. 

Ezért nagyon fontos a rendszeres lábtorna és a mezítláb járás természetes, ingert keltő talajon. A láb akkor fejlődik harmonikusan és egészségesen, ha a gyermek egészen kicsi korban inkább mezítláb a szőnyegen - nem sík terepen - mint cipőben jár. A szülőktől nagy körültekintést igényel a gyermek első cipőjének kiválasztása, majd később a láb fejlődésével összhangban lévő cipő megvásárlása. 

A jól kiválasztott cipő könnyű, rugalmas, támaszt és tornáztat.


MOZGÁST SEGÍTŐ ESZKÖZÖK

A mozgást segítő eszközök funkciója az előrehaladó mozgás alátámasztása, az alsó végtagok tehermentesítése, az átmeneti járásbizonytalanság segítése, a stabilitás érzés kölcsönzése. Mindezekhez szükség van saját izomerőre, koordinációra. Ilyen eszközök: a rollátorok, a járókeretek, a mankók, a járóbotok, a kerekesszékek és a mopedek. 

Rollátorok

A négykerekű, fékezhető rollátor nagymértékben segíti mindazok önálló közlekedését, mindennapi életét, esetleg bevásárlását, akiknek csak kisebb segítségre van szükségük a járásbiztonság eléréséhez (gyengeség, egyensúlyzavar) és képesek a fékkarokat működtetni. A felszerelt ülőke a járás közbeni pihenést szolgálja. A rollátor kültéri és beltéri használatra is alkalmas. Kivehető kosarában kisebb mennyiségű teher szállítható. Kerekei fékezhetők, így megakadályozzák az elcsúszást. Magassága állítható, összecsukva kis helyen elfér.

Járókeretek

Olyan személyek részére javasolt, akiknek alsó végtagjuk tehermentesítése, valamint állás és járásbiztonsága ily módon megoldható, azonban több irányú megtámasztásra van szükségük. Nagyfokú stabilitást biztosít, növeli a lépés biztonságot. Magassága állítható, így a megfelelő helyzetbe tudjuk állítani, hogy biztonságosabb legyen használata. Létezik összecsukható, lépegető és gurulós járókeret.

Mankók

Hónaljmankók

Az alsóvégtagok izületeinek kopásos fájdalma, fejlődési rendellenesség, alsóvégtag amputáció, egyensúlyzavar vagy időskori gyengeség esetén ajánlott. A két darab hónaljmankó használata teljes tehermentesitést biztosít járás közben. Magassága a láb részen is és a markolatnál is állítható.

Könyökmankók

Alsóvégtag sérülés vagy rendellenesség esetén a két darab könyökmankó használata teljes tehermentesítést biztosít járás közben. Magassága a megfelelő méretre állítható.

Járóbotok

Az állítható magasságú járóbot olyan személyek részére ajánlott, akiknek alsóvégtagjuk tehermentesítése valamint járásbiztonsága így megoldott.

Anatómiai fogantyúval: a speciálisan kialakított járóbot érzékeny kezű, reumás betegeknek ajánlott.

Kerekesszékek

A kerekesszék elsősorban mozgássérült és járóképtelen betegek részére ajánlott szobai és korlátozott utcai használatra, ezzel megkönnyítve a beteg helyváltoztatását illetve komfortérzetét. Ezen kívül alkalmazható minden olyan intézményben, ahol a mozgássérült illetve helyváltoztatásra képtelen beteget mozgatni lehessen.

Léteznek mechanikus, önhajtós, összecsukható, fektetős, bal és jobb kezes hajtású, szobai és utcai elektromos kerekes székek, valamint mopedek.

Adaptálható, önhajtós összecsukható kerekesszékek

Az adaptálható kerekesszék összecsukható, felhajtható kartámasszal, kifordítható és levehető lábtartóval felszerelt. A hátsókerekek egy mozdulattal kipattinthatók, így megkönnyítve a gépkocsiban való szállítást. A hat pozícióba szerelhető hátsó kerék rögzítés és a három pozícióba szerelhető első kerekek a súlypont, ülésmagasság és ülés hajlásszög, valamint az öt ponton állítható lábtartó a lábhossz tekintetében teszi lehetővé a felhasználó igénye szerinti beállítást. Az ergonómikus kialakítású rögzítő fék a biztonságérzetet növeli.

Fektetőszékek

Anatómiai, fekvő helyzetbe hozható ülés, szögben állítható vádli támaszos lábtartó és fejtámlával rendelkező kerekesszék. A lábtartó kihajthat, leszerelhető, szögben és magasságban állítható. A kartámaszok fel és le hajthatók illetve le is szerelhetők.

Bal illetve jobb kezes hajtású kerekesszékek

Egykezes hajtású adapterrel felszerelt kerekesszék olyan személyek számára, akiknek egyik felső végtagjuk súlyosan károsodott.

Szobai elektromos kerekesszékek

Elektromos hajtású kerekesszék, amely megfelelően irányítható, de a kültéri akadályokat nem képes legyőzni. Kialakítása biztonságos, kényelmes, stabil. Manőverezési képessége jó, fordulékonysága miatt szűk helyen is elfér. Két hátsó kerekét elektromos motor hajtja, melynek az energiát az ülés alatt elhelyezett 2 db 12 V-os akkumulátor biztosítja. Automatikus, elektromos rögzítőfékkel rendelkezik.

Utcai elektromos kerekesszékek

Elektromos meghajtású kerekesszék, mely szobai és utcai használatra is alkalmas. Olyan mozgáskorlátozott személyeknek ideális, akiknek felső végtagjaik károsultak. A joystick irányító egység igény szerint bal és jobb oldalon is elhelyezhető, a használó igénye szerint programozható. A kényelmes ki és beszállás érdekében a karfák felhajthatók. Az eszköz szétszedhető, szállítható. Az ülés több fokozatban dönthető, a biztonságos közlekedést az automatikus mágneses fék, az irányjelző és hangjelző segíti. Önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban nem tud haladni.

Mopedek

Mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, gépi meghajtású kerekesszék, mely belső és külső térben is egyaránt kényelmes közlekedési lehetőséget biztosít. A kezelőszervek működéséhez mindkeét karra szükség van. A biztonságos közlekedést akkumulátorról működő első világítás, automatikus motorfék és hangjelző biztosítja. 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes.


OTTHONÁPOLÁS

Mikor hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, esetleg egy hosszabb betegség után kiengedik a kórházból és tartós otthoni ápolásra szorul, sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy mivel tudunk segíteni a betegen illetve mivel tudnánk megkönnyíteni a saját ápolási teendőnket. Ehhez adunk egy kis segítséget, hogy könnyebben ki tudja választani az Önnek és a betegnek a legmegfelelőbb eszközt az ápoláshoz. 

Betegágyak, matracok

Betegágyak

Több funkciójú és méretű betegágyat forgalmazunk. Választásnál érdemes figyelembe venni az ágy magasságát, hozzáférhetőségét (körüljárható legyen), mozgathatóságát.

Matracok

Ágyhoz kötött betegnél szükség lehet felfekvést megelőző matracra, ami lehet szivacs illetve kompressziós. 

Szivacs matrac: Az antidecubitus matrac lényege a megnövelt kontaktfelület által a nyomáselosztás valamint a szellőzés. A testsúly által kiváltott fizikai visszahatás a matracban nem jön létre, mivel a gúlacsúcsokban keletkező nyomófeszültséget a gúlaszerkezet a saját alapjára osztja le. A matraccal érintkező egész testfelületen egyenletes alátámasztás jön létre, ezáltal kielégítő marad a bőr capilláris keringése. A háromdimenziójú mélyprofil a matracfelületen egy vízszintes elmozdulást is elősegít, melynek a jótékony hatása a beteg testhelyzet változtatásakor nyilvánul meg. A beavatkozások során csökken az ápolószemélyzet fizikai megterhelése, illetve a betegre ható nyúzó-gyötrő hatás. Jelentős az egész matracfelületen működő cirkulációs önszellőzés. A gúlák között jelentős mennyiségű levegő marad, melynek útja minden irányban szabad. A hőmérsékletkülönbség, valamint a beteg mozgásának következtében az állandó levegőcsere biztosított. Alapanyaga speciális- egészségügyi célra kifejlesztett lágy, polyuretán hab, melynek sűrű rácsszerkezete biztosítja a tartósságát. Speciális kezelés miatt antifungális, antibacteriális hatással rendelkezik, 300 fokig hőkezelhető, autoclavozható. Indikáció: Felfekvés megelőzésére, kialakult felfekvés kezelésére érzéskieséssel rendelkező, járásképtelen, mozgássérült betegeknek, akiknek az állapota végleges. 

Kompresszoros matrac: Váltakozó nyomást biztosító felfekvés elleni rendszer. 12 perces ciklusidő és a 7 cm matracvastagság miatt elsősorban a felfekvés megelőzésére használható és javasolt. Kompresszorral ellátott változó nyomású matrac: a 130 db légbuborék légellátása két légúton történik. A légbuborékok egyik fele, majd 4 perc múlva a másik fele válik a beállított nyomásnak megfelelő keménységűre. Ezzel biztosítja, hogy a test egyes pontjai csak maximum 4 percig legyenek nyomás alatt, majd a keringés javítása érdekében tehermentesül a súlytól. A cél, hogy egy lágy masszázzsal csökkentsük a testfelületre nehezedő nyomást, mely javítja a vérkeringést és a vér oxigén szállítását.

Ezek közül a matracok közül némelyiket támogatja az OEP, így vényre is megtudják vásárolni a termékeket. Áruházunkban, szaküzleteinkben segítséget tudunk nyújtani a választáshoz, illetve a kezelőorvos tanácsát is kérjék a felírható eszközök tekintetében.

Matracvédők

A matracvédő abszolút megvédi a matracot a szennyeződéstől úgy, hogy közben a komfortérzetet nem csökkenti. Ezáltal a matracok élettartama többszörösére nő és jelentősen csökkenti a mosási költségeket. A vízhatlan fekvőfelületű termékcsalád több méretben és kivitelben elérhető ami megkönnyíti az ápolást.

Higiéniás termékek

Egy beteg embernek nagy szüksége van a tisztaságra, jó komfort érzetre, mely biztosítása a legyengült szervezetnél a megelőzést is szolgálja.

Ebben segítségükre lehetnek az alábbi termékek:

- szájápolási termékek (szájápoló vattapálca)

- tisztálkodási eszközök (mosdató kesztyű, törlőkendő, mosdató krém)

- bőrápolási termékek (bőrápoló krémek, felfekvést megelőző krémek)

A beteg és a magunk védelmére helyezzünk hangsúlyt a fertőtlenítésre. Ehhez nyújtanak segítséget a felület fertőtlenítők és bőr fertőtlenítőszerek, melyeket üzleteinkben megtalál.

Kötszerek

Sebzés

A bőr, nyálkahártya illetve az ezek alatti kötőszövet folytonosságának megszakadása. Ez történhet mechanikus (vágás), kémiai (marás), termikus (égés, fagyás), sugárzás okozta módon. Tehát a seb keletkezéséhez mindenképp valamilyen trauma szükséges. Ennek a folyamatnak az eredménye a seb. A sebzések közös jellemzője a sebfájdalom, vérzés (elsődleges, másodlagos). Következménye lehet fertőzés, szövetelhalás.

A sebkezelés célja

a fájdalmat csökkentse, a sebváladékot fogja fel, az infekciók ellen nyújtson védelmet, a szagot csökkentse illetve szüntesse meg, megfelelő eredménye legyen, ne korlátozza a beteget a mozgásában.

Ma már többféle kötszer létezik melyekkel a különféle sebeket célzottan tudjuk kezelni. Az optimális kötszer jellemzői: a kötéscsere nem okoz a betegnek traumát, nem marad a sebben kötszermaradvány az eltávolításkor, nem tartalmaz toxikus elemeket, kizárja a sebfertőzés gyakoriságát, felszívja és magában tartja a váladékot, minimálisra csökkenti a kötéscserék gyakoriságát.

A kötszereknek több csoportja létezik:

- száraz sebfedők: mull pólyák, steril mull lapok, flíz sebfedő lapok, sebfedő párnák, több rétegű hajtogatott mull lapok

- Impregnált sebfedők: nedvszívó, sebtisztító lapok (Mesorb, Vliwazell)

- szigetkötszerek

- száraz sebtisztító lapok

Intelligens kötszerek:

- Alginát: Alga rostok (tengeri alga Kálcium-rost). Gél formája miatt optimalizálja a sebgyógyulást.A Kálcium elősegíti a hemosztázist. Nedvszívó és nedv tartó. Jelentős váladék megkötés. Másodlagos kötést igényel

- Hidrololloid: Főként cellulóz tartalmúak. Légáteresztő. Hatékony, gyors nedvszívás: a sebváladékkal érintkezve a hidrokolloid kötszer elgélesedik. 2cm-el érjen túl a sebszélen!! Anaerob fertőzött sebek esetén óvatosan!

- Hidrogél: Sebkitöltő zselé (v. lap forma) Segíti a sebtisztítást Segíti az élettelen szövetek autolízisét. Necrotikus és fertőzött sebeknél. Vizet ad le v. köt meg. Sekunder (másodlagos) kötést igényel.

- Film kötszer: film lap

- Poliuretán hab: Poliuretán, hidrocelluláris, lágy szilikon és hidropolimer kötszer. Közepesen erősen váladékozó sebekre!

- Impregnált-ezüst: Antiszeptikus. 2-3 hétig alkalmazható. Jól kombinálható. Aktív szén: Szagmegkötés, jól kombinálható. Antiszeptikus! Csere ha a kötszer "kifehéredik".

A sebkezelést mindig a legnagyobb pontossággal és fertőtlenítéssel kell végezni, hogy minél kevesebb lehetőség legyen a seb elfertőződésére illetve a magunk védelme is fontos szempont. Ehhez szükség van a kéz fertőtlenítésére, a seb kíméletes tisztítására és fertőtlenítésére. A fertőtlenítőszerekkel szemben támasztott követelmény, hogy széles antimikrobális hatású legyen (baktericid, virucid, fungicid), bőrvédő, környezetkímélő, egyszerű felhasználású legyen.

Inkontinencia termékek

A vizelési inkontinencia a vizelet húgyhólyagból történő akaratlan távozását jelenti. Az alapján, hogy a vizelet ürülése milyen körülmények között következik be, a betegségnek több formáját különböztetjük meg.

Stressz inkontinencia: A betegség leggyakoribb formájában a húgyhólyag záróizma nem elég erős ahhoz, hogy ellen tudjon állni annak a nyomásemelkedésnek, ami erős hasprésnél (tüsszentés, köhögés, nagy súly felemelése, menopauza, kismedence izomzatának gyengesége) lép fel.

Túlfolyásos inkontinencia: Idős embereknél gyakori, ebben az esetben a húgyhólyag olyan méretűvé nő, hogy nem képes visszatartani a felgyülemlő vizeletmennyiséget és egyszerűen túlfolyik. Gyakran cukorbetegség, krónikus alkoholizmus, prosztata megnagyobbodás vagy gerincvelő sérülés következménye.

Sürgető vizelési inger: A húgyhólyag akaratlan összehúzódása következtében ellenállhatatlan vizelési inger keletkezik. Húgyúti fertőzés (felfázás) is okozhatja.

Gyógyszer által okozott inkontinencia: Helytelen időben, lefekvés előtt bevett vízhajtó vagy nagyon erős altatók okozhatnak éjszakai inkontinenciát.

Sok módszer létezik arra, hogy könnyebben boldoguljunk az inkontinenciával. Lehet kezelni gyógyszeres vagy műtéti úton, de nem szabad megfeledkezni a segédeszközökről és segédanyagokról sem, amelyek segítségével lehetőség nyílik az aktív életre, a társadalmi életben való részvételre illetve a tartósan fekvő beteg komfortérzetének javítására.

Az inkontinencia súlyosságához mérten, különböző nedvszívó képességű termékek ajánlottak. Ilyenek a betétek, melyek 150ml-2400 ml befogadóképességű illetve a nadrágpelenkák melyek 4890 ml-ig képesek a vizelet felfogására. Ezek a termékek OEP támogatottak így a kezelőorvos tanácsát érdemes kérni.

Sajnos előfordul, hogy olyan súlyos betegségről beszélünk, ahol már nem megoldás a betét, a nadrágpelenka használata, ezért más segédeszközre van szükség. Ilyenek a katéterek, sztóma zsákok. Ezen termékek is megvásárolhatók áruházunkban és szaküzleteinkben, ahol szakdolgozók segítséget adnak a termékek bemutatásában és használatában.

Egyszer használatos betegalátétek

Egyszer használatos alátétek 100%-ban nem feldolgozott cellulózőrleményből készülnek ami által nagyon magas nedvszívó képességgel rendelkeznek. Kiegészítő ágy és ágynemű védelmet biztosít a nedvesség ellen. Tökéletes pelenkacsere folyamán.

Katéterezés 

A katétert a hólyag tartalmának kiürítésére használják. Ezt az eljárást nevezik katéterezésnek. Erre a beavatkozásra a vizeletürítés akadályoztatása esetén van szükség. Sérülés vagy ideiglenes vizeletelzáródás esetén csak egyszeri vagy alkalmankénti katéterezésről beszélünk, betegség szövődményeként kialakult vizeletelzáródás esetén állandó katéterre van szükség.

A katéter méretének kiválasztásánál mindig a célnak megfelelő, legkisebb átmérőjű katétert kell választani a szövődmények csökkentésének érdekében.

A katéter típusok között megkülönböztetünk lecsapoló és állandó ballon katétert.

Diagnosztikai eszközök

A gyógyászati segédeszközök körébe tartoznak az inhalátorok és olyan diagnosztikai eszközök, melyekkel kontrolálhatjuk vérnyomásunkat, vércukorszintünket.

Mi a vérnyomás?

A vérkeringés fenntartásához szükséges a vérnyomás. A vérnyomás a keringési rendszerben a vérnek az erek falára kifejtett nyomása. Tehát a vérpálya központi és környéke közötti különbség. A vérnyomás határ vagy célértékei a magas vérnyomást kísérő betegségektől is függenek. Általánosságban megállapítható, hogy 140/90 Hgmm alatti vérnyomásra kell törekedni. Cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában (összetett anyagcsere zavar), továbbá szív és érrendszeri betegségekben az a cél, hogy a vérnyomás értéke 130/80 Hgmm alatt maradjon. A vérnyomást rendszerint valamelyik karon mérik, felfújható mandzsettás vérnyomásmérő segítségével. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés érték), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés érték) A diagnózis felállításához, egyetlen magasabbnak mért vérnyomásérték nem elegendő. Mivel a vérnyomás a nap során állandóan változik, ezért a diagnózist több vérnyomásmérés alapján állítják fel. Orvosa megkérheti Önt arra, hogy rendszeresen mérje az otthoni vérnyomását és jegyezze fel ennek értékeit. Üzleteinkben többféle vérnyomásmérőből választhat, melyek orvostechnikai, kalibrált eszközök.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy az inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulin hiány vagy mindkettő. Az inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin nélkül nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit. A cukorbetegség (diabetes mellitus) a glükóz feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy az inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulin hiány vagy mindkettő. Az inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin nélkül nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Cukorbetegek esetében az éhomi vércukor értéknek nem szabad meghaladnia a 6 mmol/l éréket, az étkezés utáni vércukorszint határértéke 7,5 mmol/l. A betegség kiderítése illetve kontrolálása miatt van szükség a vércukor mérésére. Főleg cukorbetegek esetében fontos a rendszeres mérés. Többféle vércukorszint mérő van forgalomban, melyek között OEP által támogatott termék is van. Kérjen tanácsot, segítséget üzleteinkben.

Inhaláció

A szó magyarra fordítva belégzést, belélegeztetést jelent. Orvosi értelmezésben: gőzök, gázok, porlasztott folyadékok vagy porok belélegzése.

Szervezetünknek csak azt a részét kezeljük, amelynek szüksége van a terápiára: a légutakat. Míg a szájon át szedhető gyógyszerek a gyomorból vagy az emésztőrendszer más szakaszaiból szívódnak fel és a vérárammal eljutnak szervezetünk minden részébe, oda is, ahol nincs szükség rá, hogy kifejtsék hatásukat.

Az inhalációs terápia célja a gyógyító szerek (ez lehet orvosi javaslatra gyógyszer vagy egyszerű fiziológiás sóoldat is) hatékony bejuttatása a tüdőbe, légutakba. Az inhalátor a porlasztott folyadék (aeroszol) bevitelére szolgál az alsó és felső légutakba. Az inhalátor kompresszorból és porlasztófejből áll. A kompresszorral előállított sűrített levegő a porlasztófejben lévő folyadékot a rendkívül kis átmérőjű fúvókákon átnyomva apró szemcsékre porlasztja, ezáltal keletkezik az aeroszol, amely a porlasztófejből kilépve ködnek látszik. Az aeroszol a légutakba kerülve ott kicsapódik, ezáltal fejti ki hatását.

Többféle (ultrahangos, kompresszoros) inhalátor létezik, melyek közül némelyik termék OEP támogatott. Üzleteinkben szakképzett kollégák segítenek az inhalátor kiválasztásában.

Sztómaterápia

A sztóma szó jelentése: testből kivezető nyílás.

Ijesztő és komoly változást hoz egy beteg életébe, ha vizelete vagy széklete egy úgynevezett vendégnyíláson keresztül távozik. Szinte elképzelhetetlen, de így is lehet teljes életet élni.

A bélrendszer megbetegedése miatt válhat szükségessé a bélsztóma, melynek képzése során a bél egészséges részét a hasfalon készített nyíláson keresztül vezetik ki. Alakja rendszerint kerek, de ovális is lehet. Színe a szájüreg nyálkahártyájához hasonlít. Közvetlenül a műtét után duzzadt, ödémás, és mintegy nyolc hét után éri el végleges alakját. A vizeletelvezető rendszer problémájának műtéti megoldása lehet az urosztóma, ennek során a húgyvezetéket közvetlenül a bőrre implantálják. A sztómában nincsenek idegvégződések, így nem érzékeny. A sebészi eljárások javulásának köszönhetően számos sztóma csak ideiglenes és nem állandó.

Különböző sztóma fajtákat különböztetünk meg:

Kolosztóma: A kolosztóma a vastagbél sebészeti úton kialakított nyílása. A belet a hasfalon keresztül kivezetik, és a bőrhöz varrják. Kolosztóma a vastagbél szinte valamennyi részéből kialakítható, bár a leggyakoribb kolosztóma helyek a sigmabél és a vastagbél harántirányban haladó része. Maga a sztóma elhelyezkedése a műtéti beavatkozás okától függ.

Ileosztóma: Az ileosztóma a vékonybél, az ileum sebészeti úton kialakított nyílása. A sebész a legtöbb esetben a vékonybél utolsó szakaszát használja a sztóma kialakításához. A széklet gyűjtéséhez üríthető zsákra, úgynevezett ileosztóma zsákra van szükség.

Urosztóma: Amikor a húgyhólyagot eltávolítják, a páciensnek új módon kell a vizeletet tárolnia és ürítenie. Ehhez számos módszer alkalmazható. Egy elterjedt módszer szerint a sebész az illető vékonybelének egy darabjából új csövet képez, melyen keresztül távozhat a vizelet. Az egyik végéhez csatlakozik a húgyvezeték, a másik vége pedig kivezetésre kerül a hasfalon képzett nyíláson keresztül. Ez az új nyílás az urosztóma, mely a vizelet testből történő kiválasztását szolgálja. Egy speciális urosztóma felszerelés fogadja folyamatosan a vizeletet.


IZÜLETI RÖGZÍTŐK

Ízületi rögzítőknek nevezzük azon termékek összességét, melyek stabilitást adnak a sérült testrésznek. Ide tartoznak az olyan rögzítők is, melyeket megelőzésképp sportoláshoz, illetve fájdalomcsillapításra ajánlunk

Vállrögzítők

Vállízületi lazaság, ficamra való hajlam esetén ajánlott. Támasztja és segíti a gyenge, megfáradt izmokat. Kulcscsont törése esetén a vállak hátrahúzásával a törött csontok helyreigazítására, rögzítésére alkalmazható.

Nyakrögzítők

A nyaki gerincszakasz rögzítésére, a fej tartására szolgáló rögzítő eszköz. Fájdalommentes rögzítést biztosít a megrándult, ficamodott nyaknak.

Felkarrögzítők

Elsősorban a vállízület tehermentesítésére, sérült kar nyugalomba helyezésére ajánljuk.

Könyökrögzítők

Ajánlott könyökizületi fájdalmak, gyulladás vagy fájdalmas izommozgások (sportolás) esetén. A teniszkönyök funkcionális kezelésekor illetve elősegíti a sportsérülések gyógyulását.

Csuklórögzítők, kézrögzítők

A csukló és a kéz ínhüvelygyulladásai, műtétet, gipszrögzítést követően, hüvelykujj sérülések, ínhúzódás, izomgyengeség átmeneti rögzítésére, a csukló és kézfej enyhe fokú sérülései esetén, sportoláshoz, reumás betegség esetén. Használatuk megelőzi az erős igénybevétel, túlterhelés miatt kialakult fájdalmas megbetegedéseket, illetve csökkenti azok tüneteit. Termékeink között található OEP által támogatott és megelőzésképp használható rögzítő is.

Ujjrögzítők

Enyhébb rándulások, ficamok, esetleg törések utáni fájdalommentes rögzítésre alkalmazható. Műtét utáni rehabilitációra is tökéletesen alkalmas.

Derékrögzítők

Használata ajánlott háti fájdalmak esetén, gyenge törzsi, háti izomzatra, a gerinc beszűkülésére, műtét után a háti és ágyéki gerinc megtámasztására. A derkrögzítők a fájós, merev, meghúzódott hátat tehermentesítik. Ajánlott mindennapos használatra, nehéz fizikai munka esetén és sportoláshoz egyaránt. Termékeink között található OEP által támogatott és megelőzésképp használható derékrögzítő is.

Combvédők

Kifejezetten ajánlott izomhúzódás, haematóma (vérömleny) kezelésére. Támogatja az izmok mozgását, elősegíti a nyújtást, kompressziót biztosít.

Térdrögzítők

A térd tehermentesítésére, a térdizület betegségeire, térd fájdalom, térd kattogás, hétköznapi enyhébb térdsérülések, ficamok enyhítésére ajánlott. Segíti a térd stabilitását, térdműtétek utáni rehabilitációját. Termékeink között található OEP által támogatott, oldalmerevítős, patella megtámasztásos térdrögzítő és térdrögzítő gumi is.

Lábszárvédők

A lábszárvédő egy alaptámasztást, védelmet ad a lábszárnak. Kifejezetten ajánlott izomgyulladás és izomszakadás kezelésére. Enyhe nyomást gyakorol a vádlira, sportolás után pedig könnyebben regenerálódik az izom.

Bokarögzítők

A bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak. A bokaizület és a szalagok a lábfej rendellenes behajlása vagy kicsavarodása miatt sérülhetnek meg. Termékeink között található OEP által támogatott oldalmerevítős bokarögzítő illetve bokarögzítő gumi is, amit a lábadozás során és megelőzésképp használhat.

Kineziológiai tapaszok

A kineziológiai tapaszok többek közt izomhúzódás, zúzódás, részleges szalagsérülés, bevérzések okozta panaszok illetve ízületi folyadék gyülemek oldására, fokozott izomtónus, izomgörcs enyhítésére, fájdalomcsillapításra, ízületi gyulladás, rándulás okozta bántalmakra, mozgásszervi rehabilitációra, egyéb mozgásszervi panaszok enyhítésére alkalmazható terápiás ragasztószalagok. Különböző színekben kapható tapek léteznek, melyek anyaga megegyező, a színeknek a színterápiában van szerepe. Kék, zöld, lila, fekete hideg színek: nyugtató, pihentető, ízületi gyulladás és izomfájdalmak esetén nyújt segítséget. Piros, rózsaszín, narancssárga, barna meleg színek: segíti az anyagcsere betegségek, keringési zavarok, alacsony vérnyomás esetén. Testszínű: a színterápiában semleges hatású, ugyanakkor melegítő szín. Sárga: általában nyirokterápiában alkalmazzuk, semleges hatású. A Kineziológiai tapaszok felhelyezését speciálisan képzett orvosok és gyógytornászok tudják a legoptimálisabban felhelyezni. Ezen kívül létezik egy felhelyezésről, ragasztási technikákról szóló könyv, mely segít a megfelelő ragasztásban.


KOMPRESSZIÓS TERÁPIA

Kompressziós terápia/kezelés lényege az, hogy a kitágult felületes vénás rendszerből a mélyvénás rendszer felé terelje a vért: így tehermentesíti a bőr alatt húzódó vénás hálózatot, és az ödémát is csökkenti. A kezelés célja: az izompumpa támogatása. 

A kezelés elve a végtagokban található visszerek és a szövetek összenyomásával elérhető hatások:
- szövetek között pangó vérmennyiség csökkentése
- nyitva maradó vénákon gyorsabb áramlás
- vénás visszafolyás csökkentése
- mikrocirkuláció és így a szöveti vérellátás fokozása
- nyirokkeringés fokozása
- oedéma csökkentése
- fokozódik a szövetek oxigénnel való ellátottsága
- A billentyűk záródása javul
- vérmennyiség növelése a centrális vénákon - szívelégtelenség esetén előnyös

Kompressziós harisnyák

A kompressziós kezelés, kompressziós harisnya használatát mindenképpen artériás/verőeres vizsgálatnak (pulzus tapintása, Doppler nyomás - boka-kar index meghatározás) kell megelőznie, mivel komolyabb érszűkület esetén a fokozott nyomás a verőeret is összenyomja, amely vérellátási zavart okozhat.

Kompressziós harisnya - kompressziós nyomások beosztása:

I. Kompressziós harisnya:15-21 Hgmm (enyhe)

II. Kompressziós harisnya. 22-32 Hgmm (közepes)

III. Kompressziós harisnya 33-46 Hmm (erős)

IV. Kompressziós harisnya > 47 Hgmm (nagyon erős)

DEN alapján a bokánál mért nyomás:

- 40 DEN: 8-11 Hgmm

- 70 DEN: 10-14 Hgmm

- 140 DEN: 15-18 Hgmm

Kompressziós harisnya fajtái:

 - Térdig érő (AD)

- Combközépig érő (AF);

- Combtőig érő (AG)

- Egyszáras harisnyanadrág (AH/HB)

- Harisnyanadrág (AM vagy AT)

A kompresszió fokozatot és fajtákat általában az orvos állítja be, de a gyógyászati szaküzleteinkben segítséget lehet kérni, hogy milyen harisnya viselése ajánlott számunkra. A harisnya pontos méretazonosítása elengedhetetlen, ezért ha valakinek kompressziós harisnyára van szüksége boltjainkban leveszik a pontos méretet. Ha az orvos egyedi méretű harisnyát javasol a méretvételhez bejelentkezés szükséges!

Rugalmas pólyák

Rugalmas pólya (fásli) használata javasolt a kompressziós harisnya helyett, amennyiben aktív, kötést igénylő fekély, illetve visszérműtét utáni kompresszió szükséges. A rugalmas pólya is a munka és nyugalmi nyomás alapján működik.

Munkanyomás

- Az az ellenállás amit a pólya fejt ki az izomzattal szemben annak működése közben

- Minél merevebb a használt pólya, annál magasabb a munkanyomás

Nyugalmi nyomás

- A kompressziós pólya által kifejtett - lábra és bőrre gyakorolt - nyomás a végtag nyugalmi állapotában

- Minél rugalmasabb a pólya anyaga, annál magasabb a nyugalmi nyomás

A rugalmas pólya felhelyezése nagy gyakorlatot igényel, betanítását az orvos vagy gyógytornász végzi. Felhelyezése felkelés előtt, fekvő vagy ülő helyzetben kell, hogy történjen. A feltekerést a lábujjak tövénél kell elkezdeni és a térdig folytatni, belevéve a sarkakat is, olyan módon, hogy a pólyamenetek egymást tetőcserépszerűen félig átfedjék. Fontos a helyes alkalmazás, mert a nem megfelelő, túl szoros pólyázás ártalmas lehet, a túl laza pedig hatástalan.

Termékválasztékunkban megtalálható a rövid és hosszú megnyúlású kompressziós pólyák is:

- Hosszú megnyúlású: 40 %-os pólya

- Rövid megnyúlású: 70%,80%, 90% pólya

Méretválaszték:

- 5 m x 6 cm

- 5 m x 8 cm

- 5 m x 10 cm

- 5m x 12 cm


GYÓGYTORNA


GYÁRTÁS

Hogyan lehet rávenni egy mai tinit, hogy gerincferdülése miatt a nap 24 órájában, éveken át korzettet viseljen? Marlok Ferenc nem ismer lehetetlent. Bemutatjuk a korzettkészítőt.
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu


ORVOSI MAGÁNRENDELÉSEK

Orvosi magánrendeléseink célja, hogy az ortopédiai problémákkal, valamint a gerincproblémákkal küzdő gyermekek orvosi ellátása gyors és szakszerű legyen. Különös figyelmet fordítunk a korzettet viselő gyermekek rendszeres vizsgálatára, kezelésükben is nagy szerepük van a nálunk rendelő orvosoknak, akik folyamatos kapcsolatban vannak az ortopéd mestereinkkel és a gyógytornászainkkal is. Így lehetőségünk van a gyermekek teljes terápiáját végig kísérni egészen a gyógyulásig. 

Orvosaink

A rendelések helyszíne 1117 Budapest, Dombóvári út 1. A díjszabásról és egyéb információkról telefonon lehet érdeklődni.

A rendelésekre előzetes bejelentkezés szükséges, a megadott telefonszámokon illetve megadott honlapon keresztül lehetséges.

Időpontfoglalás: +36 1 204 3938

Dr. Orosz Mária

Dr. Kerekes Éva

Dr. Barna Judit

Dr. Fazekas Béla

Dr. Horváth Nikoletta


Időpontfoglalás a foglaljorvost.hu -n keresztül:

Dr. Cs. Frank László


Időpontfoglalás: +36 30 210 3625

Dr. Marschalkó Péter